İyi Uyku İçin Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı ve zinde bir vücut için iyi bir uyku deneyimi oldukça önemlidir. Fakat insan ömrünün üçte biri yatakta geçmesine rağmen, çoğu zaman yatak seçimine gereken önem verilmemektedir. Yanlış yatak seçimleri sonucunda ise uyku kalitesi bozulmakta, bu durum da çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Peki, doğru yatak seçimi nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir? Gelin birlikte bakalım.

İnsan gelişimini, gün içerisinde uyanıkken değil, uyurken gerçekleşmektedir. Fiziksel ve zihinsel gelişiminin uyku sırasında olması, uykunun ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. İyi bir uyku için ise doğru bir yatakta olmanız oldukça önemlidir. Rahat ve kesintisiz bir uyku sayesinde zihinsel ve fiziksel açıdan her yeni güne zinde bir başlangıç yapabilirsiniz.

Doğru Yatak Seçimi Neden Önemlidir?

doğru yatak seçimi nasıl yapılır?
Doğru yatak seçimi sayesinde rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Herkesin kaliteli bir uykudan sonra kendini yeni doğmuş gibi hissettiği bir sabah mutlaka olmuştur. İşte bu hissi her gün yaşamak için doğru yatak seçimi oldukça önemli bir konudur. Çünkü uyku sırasında vücudunuz dinlenmeye geçer. Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan bir yenilenme dönemi olan uyku, eğer kalitesizse:

  • Sabahları yorgun hissetmenize ve bitkin uyanmanıza neden olur.
  • Gün içerisinde yeterince dinlenemediğiniz için halsiz hissedersiniz.
  • Sırt, bel ve eklem ağrıları çekersiniz.
  • Stres ve düzensiz uyku yüzünden zihinsel yorgunluk hissedersiniz.
  • Cilt problemleri ve göz problemleri yaşamanız yüksek ihtimaldir.

Ortalama bir insan ömrünün 1/3’ünün yatakta geçtiğini düşünürseniz, doğru yatak seçiminin ne kadar değerli olduğunu daha iyi kavrayabilirsiniz. Doğru yatak seçimi iyi uyanmanıza, güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına ve kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı olacaktır.

Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Yatak alırken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekir.
  • Alacağınız yatağın tek kişilik veya çift kişilik olması fark etmeksizin karyolanızla uyumlu olması önemlidir. Karyolanın boyutuyla uyumlu olmayan yatak dışarıda kalır veya küçük kalırsa kaliteli uykunun önünde engeldir. Yeni bir karyola alacaksanız, yatağı seçtikten sonra ona uygun boyutlarda bir karyola seçebilir veya tam tersiniz yapabilirsiniz.
  • Yatağın çok sert veya çok yumuşak olması omurga ve iskelet sistemi için sağlıksız bir durumdur. Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldığı için rahatsızlık verirken sert yataklar ise sırt ve bel ağrılarına neden olur. Bu nedenle vücudunuza uygun orta sertlikte bir yatak seçmeniz faydalı olacaktır.
  • Kilonuz ve boyunuz, yatak seçiminde önemli bir kriterdir. Vücut tipinize uygun bir yatak seçmeniz daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Eğer 70 kilo ve altındaysanız yumuşak, 70-90 kilo aralığındaysanız orta sert, 90-120 kilo aralığında sert, 120 kilo ve üzerindeyseniz ekstra sert süngerleri tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
  • Yatağın sertlik derecesi gibi kalınlığı da değişmektedir. Bu nedenle vücut tipinize uygun bir kalınlık seçmeniz gerekir. Kilonuz yüksekse daha kalın yatakları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Zayıfsanız daha ince yatakları tercih edebilirsiniz.
  • Yatağın iç sünger ve diğer detayları kadar dış kaplaması da önemlidir. Terleme yapmayan, çabuk deforme olmayan, nefes alabilen ve kir tutmayan kumaşla kaplanmış yatakları tercih etmeniz, daha sağlıklı bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır. Çabuk deforme olan ve dayanıklılığı düşük yataklar, sizi kısa süre içerisinde rahatsız etmeye başlayacaktır.

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

uyku pozisyonları
Farklı uyku pozisyonları için farklı vücut desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Herkes farklı uyku pozisyonlarında uyumayı sever. Bu nedenle her pozisyonun farklı bir desteğe ihtiyacı vardır. Tercih ettiğiniz uyku pozisyonlarını daha önce düşünmediyseniz, yatak değiştirmeden önce düşünmeniz ve dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Çünkü yatış pozisyonunuza göre yatak sertliğini belirleyebilirsiniz.

  • Sırt üstü yatanlar dengeye daha fazla ihtiyaç duyar. Bu nedenle yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olmaması gerekir.
  • Yan uyuyanlar ise omuz ve kalçalarında basınç rahatlaması ister. Eğer yatağınız bunu karşılamazsa rahatsız edici kas sıkışmalarıyla uykunuz bölünecektir. Bu nedenle vücut kıvrımlarına uyan daha yumuşak yataklar bu tarz uyuyanlar için idealdir.
  • Yüz üstü yatanlar ise kalçaları ve omuzları aynı hizada tutmaya yardımcı olacak sertlikte yataklarda daha rahat edecektir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık akıllı yatak devrimi de başladı. Özellikle çiftler için oldukça faydalı olan bu teknolojiler sayesinde yatağınız kilonuzu ve ideal uyku pozisyonunuzu hissederek ona göre size destek sağlıyor. Bu sayede misler gibi uyku çekerek güne zinde ve enerjik uyanabiliyorsunuz.